Usenet

Je hebt misschien weleens de term Usenet of nieuwsgroepen voorbij horen komen. Misschien van een vriend of ergens op een verjaardag…. Maar wat is het nou precies? En hoe kan je het gebruiken?

Usenet, wat staat voor Users Network, is een op internet gebaseerd netwerk van discussiegroepen. Het heeft wat overeenkomsten met een forum maar dat omschrijft het nog niet genoeg. Het is dusdanig groot dat er momenteel 40 miljoen gigabyte aan data beschikbaar is. Ondertussen bestaat het Usenet al 40 jaar en is daarmee ouder dan het internet wat je nu gebruikt. In dit artikel gaan we wat verder in op de geschiedenis van het Usenet.

Het is ooit opgezet om (nieuws)berichten met elkaar te delen maar tegenwoordig wordt het voornamelijk gebruikt om bestanden uit te wisselen. Deze worden in de Usenet wereld ook wel binaries genoemd. Helaas kan je niet zomaar via je browser even snel een kijkje nemen, je hebt hiervoor een apart Usenet dienst nodig. Bij XS News kan je verschillende producten vinden die je toegang geven tot het Usenet. Een beetje kort door de bocht maar je zou het kunnen vergelijken met een internetabonnement wat je bij KPN of Ziggo kan afnemen. Maar in plaats van internet bieden wij toegang tot het Usenet aan.

Probeer het Usenet 14 dagen gratis uit!

Geen snelheid- en datalimiet, gewoon super snel en onbeperkt. Usenet zoals het hoort.

Start nu

Het Usenet wordt onderhouden door zijn gebruikers, die genereren namelijk de tekstbestanden en binaries die je erop kan vinden. Één van de grootste pluspunten wat vaak wordt aangehaald is de snelheid waarmee binaries gedownload kunnen worden. Bij ons liggen meerdere 10gb datakabels naar de Usenet servers, hierdoor kunnen grote binaries zonder moeite opgehaald worden.

Een ander voordeel is de anonimiteit en privacy. Je kan dus niet gevolgd worden door Google en Facebook. Ook wordt bij ons de connectie naar de Usenet servers beveiligd met de laatste SSL-encryptie certificaten.

Usenet & Nieuwsgroepen, wat is het verschil?

Het Usenet is eigenlijk een verzamelnaam voor de nieuwsgroepen die je erop kan vinden. Dat klinkt alsnog een beetje wazig maar laten we iets verder ontleden.

Elke nieuwsgroep heeft zijn eigen onderwerp die vervolgens weer sub-onderwerpen kan hebben. Bij XS News heb je toegang tot 134.000 nieuwsgroepen waarvan de oudste al meer dan 20 jaar bestaat. Al deze groepen bij elkaar heet dus het Usenet. Maar om het Usenet te bekijken zoek je door de nieuwsgroepen.

Usenet groups

Maar hoe bekijk je deze nieuwsgroepen dan?

Dat kan aan de hand van een nieuwslezer, dit is een programma die verbinding maakt met het Usenet. Wij hebben hier een aantal handleidingen voor geschreven om dit in te stellen. Die kan je hier vinden.

Een belangrijk woord in de Usenet wereld is retentie. De retentie geeft aan hoeveel dagen in het verleden er terug gezocht kan worden. Wel moet hier een onderscheid gemaakt worden tussen textbestanden, ofwel berichten, en binaries. Want tekstberichten zijn veel kleiner en kunnen daardoor gemakkelijker langer worden bewaard. Wij hanteren een 2200 dagen retentie voor binaries. Wat neerkomt dat je kan zoeken in binaries van de afgelopen 6 jaar.

De nieuwslezer is het programma wat dit overzichtelijk voor jou maakt. Je kan ermee door de nieuwsgroepen bladeren en berichten scrollen.

Is er een soort van google voor Usenet om specifiek dingen te vinden?

Neem het met een korrel zout maar ja, die is er. Deze service wordt een indexer genoemd. De naam geeft het eigenlijk al weg maar deze service indexeert het Usenet, waardoor jij met een paar woorden erop kan zoeken! Je hebt wat gratis varianten zoals nzbindex.nl maar voor de echte goede indexers zal je moeten betalen.

Is het dan wel veilig?

Ja, het is net zo veilig als het internet wat je nu gebruikt. Als je zelf niet op rare websites komt en op dubieuze mailtjes klikt dan heb je niks te vrezen van het Usenet. In elke wereld zitten er rotte appels en zo ook in het Usenet. Zo hier en daar kom je spam of phishing links tegen. Wij doen enorm ons best om die zoveel mogelijk te filteren dus het is sowieso al een knap staaltje als je er eentje tegenkomt. Echter als je geen pannekoek bent dan kan je prima veilig gebruik maken van het Usenet. Daarnaast zijn onze verbindingen beveiligd met de laatste SSL-encrypties en toegankelijk met alle goede VPN's, de snelheid wordt niet of nauwelijks beïnvloed.

In het kort, voor het Usenet heb je het volgende nodig:

  1. Een product of dienst bij een Usenet provider. Hiermee krijg je toegang tot het Usenet.
  2. Een Nieuwsreader (ook wel Usenet client genoemd). Dit programma gebruik je om door nieuwsgroepen te bladeren en/of om binaire bestanden te downloaden.
  3. Een Indexer. De zoekmachine van het Usenet. Gebruik deze service om NZB-bestanden te vinden.